ОЦІНКА СТРУКТУРНИХ ЗМІН ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

  • Наталія ФАТЮХА к. е. н., доцент, доцент кафедри «Фінанси, банківська справа та страхування», Національний університет «Запорізька політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-1026-6713
  • Софія ЛОТАРЬОВА студентка групи ФЕУ-110, Національний університет «Запорізька політехніка», Україна

Ключові слова:

економіка, структура, структурні зрушення, війна, динаміка, промисловість

Анотація

У даній статті досліджено та проаналізовано теоретичні засади та методологію оцінки структурних зрушень Запорізького регіону. Розрахунок структурних зрушень в економіці Запорізького регіону під час війни є надзвичайно важливим моментом для розвитку та відновлення цього регіону.

Дослідження структурних змін в період повномасштабного вторгнення є досить непростим завданням, що ускладнюється відсутністю даних та інформації за 2021, 2022 роки, яка буде оприлюднена після завершення терміну для подання статистичної та фінансової звітності, встановленого Законом України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни».

Для більш детального розгляду проблематики досліджуваного явища в даній статті досліджено, проаналізовано та порівняно показники промисловості та сільського господарства за 2019-2022 роки, а також ВРП. Використання фактичних даних з достовірних джерел, розрахунки показників та аналіз отриманих результатів надають можливість об'єктивно оцінити масштаби зрушень в регіональній економіці, визначити основні сектори, які постраждали, і спрямовувати зусилля на відновлення саме цих галузей, розробити дієві стратегії відновлення та росту, що стають основою для подальших рішень та програм, спрямованих на поліпшення економічної ситуації в регіоні.

В даній статті проводилися розрахунки динаміки та структури, структурних зрушень, завдяки чому можна дослідити основні проблеми та зміни економіки досліджуваних територій, що дає можливість розробити та впровадити необхідні зміни для їх вирішення.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20